Winkelmandje tonen (0 Artikel) Naar de kassa

Gefermenteerde Rode Gist Rijst

Rode Gist Rijst informatie suggereert voordelen

Indien van al wat je leest over de voordelen van Rode Gist Rijst slechts maar 10 % waar zou zijn, loont het zeker de moeite om er een praktijkproef van drie maand mee te doen.

Wat is gefermenteerde rode rijst ?

Rode Gist Rijst ontstaat door rijst te laten fermenteren met de gist Monascus purpureus.
Hierbij worden belangrijke bioactieve stoffen gevormd zoals monacolines (waarvan het merendeel monacoline K), sterolen, saponinen en isoflavonen en krijgt de rijst haar dieprode kleur. Het wordt in de Aziatische keuken gebruikt om voedingsproducten te kleuren, zoals pasta en Pekingeend en rijstwijn.
Rode gefermenteerde rijst is niet hetzelfde als de langkorrelige rijstsoort uit Thailand, die qua vorm lijkt op zilvervliesrijst, maar een rodere kleur heeft.
Extracten op basis van rode gist rijst worden in de traditionele Chinese geneeskunde, en ook meer en meer bij ons, gebruikt als een natuurlijk middel om de spijsvertering en de bloedsomloop te verbeteren en als cholesterolverlagend middel. Dat rode gist rijst veilig is voor consumptie, lijdt geen twijfel.

Rode Gist Rijst bevat monacoline K

Rode Gist Rijst wordt hoofdzakelijk als voedingssupplement gebruikt voor het verlagen van de totaal- en LDL-cholesterolspiegel.
Het is het bekendste natuurlijke alternatief voor mensen die geen statines willen of kunnen gebruiken.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rode gist rijst de cholesterolspiegel net zo goed verlaagt als statines, maar veel beter wordt verdragen. De (synergetische) combinatie van bioactieve stoffen is verantwoordelijk voor de klinische effecten van rode gist rijst.
Een dosis rode gist rijst met 5-6 mg monacoline K zorgt voor een even grote cholesteroldaling als 20 mg lovastatine, mede door het enzym HMG-CoA reductase (3-hydroxy-3-methylglutaryl co-enzym A reductase), en daarmee de cholesterolsynthese, te remmen.
De European Food Safety Authority heeft vastgesteld (zie referentie 5) dat een dagdosis rode gist rijst met (minimaal) 10 mg monacoline K vereist is voor een significante cholesterolverlaging.

Rode Gist Rijst preventie vr hart en vaatziekten ?

Minder bekend is dat rode gist rijst tevens zorgt voor verlaging van de spiegels van triglyceriden, lipoproteïne(a) en CRP (C-reactive protein), drie andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, en daarnaast zorgt voor verhoging van het gunstige HDL-cholesterol en adiponectine.
Ook is vastgesteld dat rode gist rijst antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen bezit, de endotheelfunctie verbetert, atherosclerose remt en beschermt tegen leververvetting.
Tevens zijn er aanwijzingen dat rode gist rijst de insulinegevoeligheid verbetert, een bloeddrukverlagend effect heeft en de nieren beschermt bij hyperlipidemie. Dit impliceert dat rode gist rijst kan worden ingezet voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, onder meer bij mensen met metabool syndroom, obesitas en/of diabetes type 2.

Voor bron en literatuur
klik hier

Net zoals statines zorgt rode gist rijst voor significante verlaging van de kans op een bypassoperatie, hartinfarct of sterfte door kransvatziekte bij mensen met kransvatziekte en dislipidemie.
Dit is de conclusie van een review van meer dan twintig klinische studies met rode gist rijst.
Rode gist rijst maakt ook een verschil bij mensen die al een hartinfarct hebben doorgemaakt.

Contra-indicaties van Rode Gist Rijst

Omzichtigheid blijft geboden indien je kampt met :
Ernstige nier- en/of leveraandoeningen.
Zwangerschap en het geven van borstvoeding (vanwege het ontbreken van veiligheidsgegevens)
Overgevoeligheid voor rode gist rijst.
Voorzichtigheid is eveneens geboden bij spierklachten.

Belangrijk : Rode gist rijst verlaagt de synthese van co-enzym Q10 en vitamine D.
Supplementeer daarom naast rode gist rijst ook zeker co-enzym Q10 en mogelijk vitamine D.(zeker in de winter)

Bij twijfel , raadpleeg steeds vooraf je behandelende arts !

Verkoopsvoorwaarden Brainfit Privacy

Hulpmiddelen voor Optimale Gezondheid : Brainfit bvba, Notelaarweg 9, 3140 Keerbergen 0476/520.612